Latincede pinus diye bir sözcük vardır ve bu sözcük iki kelimeye kaynaklık eder.
Bunlar;
- İngilizce "pituitary", Türkçe "pitüiter"
- hem Türkçe, hem İngilizce "çam"dır.
Pituitary ve pitüiter, kelimeleri bir bezin, "hipofiz bezinin" adıdır.
Pitüiter bez, ya da hipofiz bezi, beynin tabanında, burun köprüsünün arkasında, bezelye büyüklüğünde olan, ürettiği hormonlarla -büyüme ve cinsellik benzeri- çok önemli vücut fonksiyonlarını düzenleyen ve "ana bez" olarak adlandırılan bir bezdir.
Şimdi bilimden mistisizme geçelim.
Hinduizm dininde -bildiğinize eminim- çakralar vardır. Bunlar bedendeki soyut bölgelerdir.
Ancak iki çakranın bedende somut fiziksel karşılığı vardır, onlar da "üçüncü göz" ve "taç çakrası"dır.
Taç ve kaş, zeka merkezleri belirli fiziksel konumlarda bulunan tek iki çakradır, yani hipofiz ve epifiz bezleri. Diğer çakraların zeka merkezlerinin hepsi yerel değildir, yani fiziksel anatomiyle doğrudan ilişkili değildirler.
Kaşların ortasında bulunan "3. göz çakrası" epifiz bezine;
kafanın en üstünde bulunan "taç çakrası" ise hipofiz bezine karşılık gelir.
Epifiz bezinin bir diğer adı ise "pineal bez"dir. Bu bezin "pineal" adını alma nedenini Wikipedia'dan okuyalım: "Bezin şekli çam kozalağına benzediği için bu ismi almıştır." (Wikipedia - "Pineal Gland" maddesi)
Araştırmalar ise pineal (epifiz) bezin ve pitüiter (hipofi
z) bezin salgıları arasında bir etkileşim olduğunu göstermektedir.
Sevgili dostumuz çam -masa, rüzgar, tırnak gibi ilgisiz unsurların değil- bedenimizdeki en önemli iki bez ile isim kardeşi! Hatta büyük olasılıkla onların isim annesi/babası; çünkü bezler bilim tarafından 17. yüzyılda keşfedilse de, çamımızın adı çok eskilere dayalı. Sizce bu durumun kaynağı unutulmuş bir bilgi olabilir mi? Cins isimlerin kökleri gerisinde mistik, psişik ve mitolojik bağlantılar olabildiği hatırdan çıkarılmamalı bence.